lördag, december 20, 2008

Stackebo - ett paradis på jorden

Platsen där jag är född och uppvuxen heter Stackebo. Dit drar jag mig gärna tillbaka då jag har möjlighet.

Högt beläget några kilometer söder om Gnosjö tätort, och med Isaberg och Gislaved i horisonten i väster, har jag vant mig vid öppenhet och vidd. Förhoppningsvis slår det också igenom i min personlighet och inställning till andra människor.

Nu är släktnamnet Stacke uppkallat efter bynamnet Stackebo, och inte tvärtom. Namnet Stackebo sägs ha anor tillbaka till 1300-talet då den fruktade digerdöden härjade i vårt land. På höga platser tände man i mörkret "stack"-eldar för att meddela att det fortfarande fanns människor vid liv. Och faktum är att på just Isaberg c:a 15 km i nordvästlig riktning finns också en gård som heter Stackebo, och som vi alltså ser från vårt Stackebo. Äktheten bakom namnets ursprung kan jag inte med nödvändighet gå i god för, men det ger lite krydda åt det historiska perspektivet. Fast på 1300-talet var det säkert inte så kul, precis...

1 kommentar:

Anonym sa...

Stackebo är en härlig plats!
/X

Mitt foto
Jag heter Annika Stacke, och med gnosjöandan i mina gener tror jag det mesta är möjligt. Jag är präst i Svenska kyrkan i Lammhult mitt i Småland och Växjö stift. Bor i prästgård som numera är min. Företaget Stacke Media AB, som jag sjösatt, sysslar med videoproduktion.