torsdag, oktober 03, 2013

Medmänniskorna på Dödens hav

På det hav som många av oss svenskar uppfattar som ett härligt och varmt vatten, Medelhavet, har en båt, överfull med människor på desperat jakt efter en bättre framtid, återigen kapsejsat. Över ett hundratal döda medmänniskor till dig och mig.

Våra tankar går till dessa människors närstående, men också till människorna på öar som Lampedusa och Sicilien, som allt som oftast skadade får bevittna hur döda kroppar flyter i land på deras stränder. Och de människor i myndighetsställning som får ta sig an det svåra arbetet att förfara med dessa kroppar.

Inom EU har ansatser gjorts för att söka hitta sätt att göra tillvaron, åtminstone något, annorlunda för dessa flyktingar. Våra två svenska Cecilior (EU-kommissionär Cecilia Malmström och EU-parlamentariker Cecilia Wikström (FP)) gjort mycket för lyfta dessa frågor upp på dagordningen.

Det ska villigt erkännas att frågan är svår och ångestfylld på många sätt och vis. Men låt oss närma oss frågan genom att betrakta dessa människor i bräckliga farkoster som våra medmänniskor.

1 kommentar:

Allie Reyna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Mitt foto
Jag heter Annika Stacke, och med gnosjöandan i mina gener tror jag det mesta är möjligt. Jag är präst i Svenska kyrkan i Lammhult mitt i Småland och Växjö stift. Bor i prästgård som numera är min. Företaget Stacke Media AB, som jag sjösatt, sysslar med videoproduktion.