fredag, februari 04, 2011

Tavla över S:t Göran och draken


Från nu nedlagda Kastlösa stiftsgård, varifrån den sakrala konsten avyttras, har jag köpt Sven-Bertil Svenssons spännande målning av S:t Göran och draken.

Hur den kom till stiftsgården en gång berättas i en tidningsartikel i Ölandsbladet den 26 mars 1979, som konstnären välvilligt sänt mig en kopia av.

Måtten på tavlan är sådana, att den inte ryms under vanlig takhöjd, utan den får hänga i trappuppgången i min prästgård.

2 kommentarer:

Anonym sa...

S.t Göran och Drakens innebörd kan tyckas vara komplex.Hur ska vi se på myter (och drakar)? Men ett viktigt budskap i ikonen är att det raka, svärdet, slår det krokiga, draken.
Det raka är ju Herrens väg, enligt biblisk terminologi. Synd, däremot det är att avvika från den rätta vägen.Det goda besegrar därmed det onda.
Även svärdet återkommer ju i symboliken "Andens svärd".
Trogen Bloggläsare

Annika Stacke sa...

Ja, det är som det står i Ordspråksboken kap 14 vers 2: "Den gudfruktige går sin väg rakt fram, den som föraktar Herren vandrar krokiga vägar."

Mitt foto
Jag heter Annika Stacke, och med gnosjöandan i mina gener tror jag det mesta är möjligt. Jag är präst i Svenska kyrkan i Lammhult mitt i Småland och Växjö stift. Bor i prästgård som numera är min. Företaget Stacke Media AB, som jag sjösatt, sysslar med videoproduktion.