måndag, september 16, 2013

Annandagen Kyrkoval

Så är kyrkovalet över för den här gången. Några reflektioner:

Vår nystartade nomineringsgrupp Vägen ställde upp i fyra val och med följande preliminära utfall:
Växjö kyrkofullmäktige: 2 mandat av 61, (4,09 %), 230 röster
Ljungby kyrkofullmäktige: 7 mandat av 27, (26,39 %), 314 röster
Värnamo kyrkofullmäkige: 7 mandat av 33, (22,43 %), 293 röster
Växjö stiftsfullmäktige: 2 mandat av 51, (4,63 %), 2251 röster

Valresultaten i Ljungby och Värnamo är mycket starka och glädjande. Grattis till er! Och nu börjar arbetet med att ta ansvar för de goda valframgångarna. Svett, blod och tårar - men också mycket glädje!

Vi som tagit initiativet till Vägen kommer ju, som vi redogör för på vår webbplats dels från FiSK (ursprungligen Folkpartister i Svenska kyrkan, som bytt namn till Fria Liberaler i Svenska kyrkan) samt vissa Moderater, både grupperna med folk från Växjö stift. I botten ligger en vilja att distansiera oss från parti- och/eller blockpolitik.

Under detta kyrkovalet valde FiSK att inte kandidatera lokalt eller till stiftet, men väl till Kyrkomötet. Bakgrunden till detta beslut var att stödja FiSK-representationen och sträva efter att få utskottsplatser (vilka man har rätt till om man uppnår 15 mandat). Men över hela landet backade FiSK ordentligt, från 13 mandat i Kyrkomötet till 8 (från 5,26 % till 3,29 %). Uppenbarligen har inte väljarna premierat namnbytet och/eller det lite tveksamma boeroendet av Folkpartiets partiexpedition. I Växjö stift gick FiSK ännu sämre i valet till Kyrkomötet. Visserligen blev det ett (utjämnings)mandat, med endast 2,99 % (1445 röster).

Vad skulle ha hänt om FiSK inte kandiderat från Växjö stift, utan istället satsat på Vägen? Ja, naturligtvis skulle FiSK gått ännu sämre, sett till hela landet. Men sannolikt skulle Vägen fått fler röstern från Växjö stift (förmodligen minst lika många som i Växjö stiftsfullmäktige, dvs drygt 800 fler, samt ett mandat i Kyrkomötet. Vidare skulle Vägen (återigen: sannolikt) fått en större trovärdighet genom att då ha kandiderat till alla tre nivåerna, samt fått del av den uppmärksamhet som är förknippat med att kandidera till Kyrkomötet.

FiSK vacklade redan under förra mandatperioden, då man 2009 förlorade 2 mandat, och började fundera över sin framtid, vilket mynnade ut i (den kosmetiska) namnändringen. Frågan är vad som kommer att hända nu. Vi får avvakta den utveckligen, men läget är kritiskt.

Så har vi Moderaterna som av sin partistämma inte fick kandidatera i de kyrkliga valen 2013 under beteckningen Moderaterna, utan bildade Borgerligt Alternativ. Hur har väljande reagerat inför detta? Preliminärt tappar man tio mandat (från 41 till 31, eller 16,18 % till 12,56 %) i Kyrkomötet. I Växjö stift blev tappet från 7 mandat till 4, eller från 14,35 % till 8,95 %.

Samtidigt har POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) gått framåt, och en gissning mellan tummen och pekfingret säger att tidigare röstare på FiSK och M, valt att lägga sina röster på POSK. För det är väl knappast så att framgången för Sverigedemokraterna kan hänföras till förlusterna för FiSK och Borgerligt Alternativ?

Nöjer mig så här långt med mina funderingar på Annandagen Kyrkoval.

Inga kommentarer:

Mitt foto
Jag heter Annika Stacke, och med gnosjöandan i mina gener tror jag det mesta är möjligt. Jag är präst i Svenska kyrkan i Lammhult mitt i Småland och Växjö stift. Bor i prästgård som numera är min. Företaget Stacke Media AB, som jag sjösatt, sysslar med videoproduktion.